Ако сте планирали да пътувате по празниците или ще излезете за дълго вечерно гости при роднини, не забравяйте да защитите дома си, тъй като по това време на годината има най-много опити за влизане с взлом и кражби. Ето няколко съвета как да защитите дома си от влизане с взлом по празниците.

Направете дома си по-малко привлекателен

Ако сте в къща, монтирайте прожектори или външни светлини на двора и ги оставете да светят, докато ви няма. Това ще изплаши по-неопитните крадци. За апартаментите важи същото – оставете една стая да свети цяла нощ, оставете и телевизора да работи,  за да помислят, че има някого вкъщи.

Монтирайте видеонаблюдение

На пазара вече има бюджетни решения за домашно видеонаблюдение, което ще ви предотврати главоболия и евентуална кражба. Ако блокът ви се охранява или заключва, монтирайте камерата пред входната ви врата, но и сложете камера вътре в апартамента, защото крадците може да навредят на тази пред входната ви врата и да не успеете да видите лицата им или да разберете, че някой е влизал в дома ви. Докато камерата , поставена вътре в някоя от статите, особено ако е скрита, ще заснеме крадците, без те да подозират, а ако е с индикация за движение, тя ще ви сигнализира мигновено, че има някого в дома ви. Същото важи и за къщата. Освен камери, монтирайте алармена система, която да извести и охранителната фирма за евентуално влизане с взлом.

Заложете на висококачествени брави към вратите

Над 70% от крадците влизат през вратата ви. Затова инвестирайте във висококачествени брави към вратите, както и в ключалки за прозорците, ако сте на по-долен етаж в апартамент или в къща. Можете да се консултирате с професионален SOS ключар какво би проработило на вашата входна врата.

Скрийте ценните си неща

Никога не оставяйте на лесно достъпни места пари, злато или техника. По-добре ги прикрийте на необичайни места, тъй като ще ги забавите и е възможно да не успеят да ги открият и да си тръгнат с празни ръце.

Не споделяйте на съседите, че ще ви няма

Дори и да вярвате 100% на съседите си, не им споделяйте, че няма да ви има по празниците. Ако ще пътувате и ще изнасяте куфарите си, направете го вечер, когато по-малко хора ще ви видят. В 80% от случаите на битови кражби от неорганизирани групи, те са свързани с близки, съседи и познати, които знаят, че ви няма на адреса.

Застраховайте вещите и дома си

Застраховката на дома ви също е вариант да предпазите вещите си не само по Коледа. Може да застраховате освен къщи и апартаменти, обзавеждането и техниката ви, като при пожар, природни бедствия, наводнение, аварии от съседи, късо съединение, заметресение и кражба вие ще получите съответната сума, която застрахователите преценят и на която са оценили покъщнината ви.