Запознайте се с безстрашните инфлуенсъри в Афганистан, които взривяват TikTok и имат повече последователи в Instagram от президента. Поколение oт афганистански 20-годишни жени са усвоили изкуството да живеят живота си в социалните мрежи. Казвате си “Няма нищо странно в това”. Но не взимате предвид, че правата на жените в страната са силно подценвявани и дори пренебрегвани. Насилието спрямо жените в Афганистан е почти ежедневно. 90% от задържаните в затворите жени излежават наказание за “морални прегрешения”. Не са редки и убийствата на жени по най-брутален и показен начин.

Показвайки екзотичния си живот, тези влиятелни лица поемат реални рискове, но също така извличат и големи ползи. Но в страна, която все още е във война, безопасността им е голяма грижа.

Айеда Шадаб е една от звездите на социалните медии в Афганистан

26-годишната поства няколко пъти на ден и има повече последователи в Instagram от президента на страната Ашраф Гани.

“Нашето намерение е да покажем на хората e, че те могат да живеят живота si, както искат”, каза тя пред Insider. “В сърцето ти винаги има страх, това е само част от живота в Афганистан. Но ние трябва да се изправим и да живеем живота си.”

Садека също е една от тях

Проблемът беше, че всичко, което тя искаше да направи за своя Instagram , изглеждаше ненужно опасно в град, известен с отвличания и исотрии за убити полицаи, заровени близо до хотела, в който тя често прави фотосесии. Една вечер по време на пътуването Садека и нейният екип се отправиха към Покрива на Херат, живописна панорамна гледка към града, което е популярно място за разходки при залез. Докато се качаваха, обаче започнаха да се чудят дали е добра идея да организират фотосесия на такова обществено място.