Знаете ли кога се чувстваме най-самотни? Да, познахте – по празниците. След Коледа и Нова година пиковият момент, в който изпитваме най-много липсата на половинка е периодът между 10 и 14 февруари, именно преди Св. Валентин. Може би е отчайващо повечето хора да търсят половинката си онлайн, но предвид това че сега целият ни живот се случва онлайн и от вкъщи, това може би е най-нормалното от всичко.

Днешните свободни мъже и жени вземат нещата в свои ръце, а не чакат съдбата.

Изглежда, че те стват все по-недоволни от потенциалните партньори, които животът им предлага и все по-голям брой от тях избират да се срещнат с партньора си онлайн.

Проучвания, извършени и анализирани от Станфордския университет, показват, че между 1995 и 2017 г. броят на хората, които са се срещнали с партньора си в интернет, се е увеличил рязко от 2 на 39 процента, главно с помощта на приложения за запознанства като Tinder и eHarmony, но също и чрез сайтове за социални мрежи като Facebook.

Авторите на проучването стигат до заключението, че ако търсиш половинката си онлайн, имаш по-голям набор от възможности, отколкото да очаквате да го срещнете в кръга си от приятели и семейство, колеги или познати.

Но дали това е начинът, по който искаме да се срещнем с любовта?

Явно отговорът е да. Потребителите на Tinder са достигнали рекордните 3 милиарда на 29 март. След навлизането на пандемията създателите на приложението наблюдават драстично увеличение на потреблението – Във Великобритания разговорите в социалната мрежа нараснаха с 12% между средата на февруари и края на март. Настъпи “драматична промяна” в показателите за поведение на свободните жени и мъже по света, които използват Тиндер. Съвпаденията между профилите са се увеличили с 15%, а броят на изпратените съобщения се е увеличил с 10%.