Ради, ти си маркетинг експерт, майка на пълен роботен ден, инфлуенсър и Радостна мама. Как намираш вдъхновение в деня и как успяваш да вдъхновяваш други хора да стартират бизнес?

– Моето вдъхновение са хората, децата, животът като цяло. Мога да се усмихвам цял ден на една чаша за кафе, на велика идея за рекламна кампания или на дума, казана от детето, като например „тихвай“, която Боян измисли, защото му казах, че думата „млъквай“ не е ок.

Що се отнася до това как аз вдъхновявам, мисля си, че е чрез моята енергия и примери, които давам всеки ден на успешни, щастливи и добре реализирани майки, които не са спрели живота и личното си развитие след децата. Настроението, което нося, е ключово някои майки и жени да ми се доверят, че така е възможно, че е хубаво и че ще опитат и те.

Често моята лична майка ми се подиграва, че нямам истински бизнес и че давам идеи при положение, че самата аз не изкарвам много пари. Аз пък ѝ отговарям, че представите ни за бизнес и растеж са различни, така че наистина съм убедена в думите си.

Дори да правиш гривни и рисувани картинки вкъщи, които продаваш на друг, ти вече правиш някаква форма на бизнес. А вдъхновението е навсякъде около нас, просто ни трябва онази първа крачка на престрашаване.

– Разкажи ни повече къде може да открием блогър/инфлуенс обществото?

– Всеки от нас може да ги открие в обкръжението си, защото често не знаем кой стои пред нас и какво точно прави в работния си ден. Иначе самата аз се старя да създавам такива общности чрез Facebook групите за майки с блогове, без значение какви са тематиките им – от детски игри, през книги, готвене, красота, до пътуване и разнообразни трикове.
?Facebook.com/groups/MamasBlogs

И другата група, която създадох скоро, но вече виждам, че работи и за двете страни и се случват полезни партньорства:
Микро инфлуенсъри и блогъри срещат малки брандове

? Facebook.com/groups/influencersandbrandsbulgaria

Основната цел на тези малки групи е да създадем качествена общност от взаимнополезни си професионалисти, които да обменят идеи, но и работни ангажименти. Да създаваме съдържание, което не просто продава, а променя нагласи и начини на възприемане в лицето на аудиторията ни.

Clubhouse е най-новата и интересна за мен аудио социална мрежа. Там комуникацията е изцяло на ниво звук, ако не броим иконките на хората + тяхната биография и линкове към Instagram & Twitter. Самата аз управлявам клуб с името „Блогъри в България“. Организирам стаи и си говорим с часове за създаване съдържание, продажби, работа с брандове и всичко, което може да ти е полезно, ако работиш като или с блогъри. Препоръчвам и други клубове, които са бизнес ориентирани, защото те дават другата гледна точка.

Такъв е E-Commerce Talks, в който всеки вторник от 20.30 има стаи за онлайн магазини, електронна търговия и срещи с успешни готини хора от сферата. Засега ClubHouse е само за потребители на iPhone, но скоро очаквам да стане достъпен за android, както и една блогърка намери начин да „хакне“ системата и вече го ползва на нейния телефон, който не е iPhone – https://marinahristova.com/kak-da-instalirame-clubhouse-na-android-telefon/. Идвайте да слушате в началото, а когато съберете смелост, включвайте се в разговорите. Можете само да спечелите от тази комуникация.

– Какво е най-важно при работата между инфлуенсъри и брандове?

– От моята позиция най-важно е да се разберете кой какво иска и какво предлага. После идва работата на идейно ниво и да сте на един акъл. Накрая реализацията и отчитане на резултати. Винаги препоръчвам предварителен ориентир какво може да се достигне като аудитория, за да няма разочаровани. И нека всички по веригата не забравят, че инфлуенсърите първо вършат работа за бранд ауеърнес, а после за продажби. Така няма да има разминаване от първия ден и пост на съвместна работа.

Друго важно е е да се се правят компромиси и от двете страни в името на доброто партньорство и да сме лоялни в комуникацията. Публикациите и плащанията да са на време и инфлуенсърът винаги да мисли и дава повече от това, което е обещал. Така бранд мениджърите, агенциите и собствениците на бизнеси ще искат да работят пак и пак с него.

Все по-често говорим за автентичност, т.е. инфлуенсърът да се старае да не копира, а да измисля свое съдържание за нуждите на брандовете, както и за абонаментен или дългосрочен начин на работа, защото във времето той работи много по-добре.

Отчитането на резулатите също е ключов момент при работата между двете страни. Когато още в началото се знае какво инфлуенсърът трябва да сподели от своите данни, всичко върви леко и кампаниите се случват.

Доверие бих казала като първо и последно, защото клиентът / брандът/е избрал да работи с определен човек на база някакво харесване и му дава доверието си той да комуникира продукта или услугата. От своя страна инфлуенсърът се доверява на бранда да го постави комуникацията си, в дома си, в ежедневието си. Феновете или публиката му също се доверяват Така че от начало до края ключово важно е доверието.

Как се промени пазарът по време на COVID пандемията?

– Всичко се промени по време на пандемията. Застоят вкъщи, липсата на събития и активности навън, начин на пазаруване и комуникация. Блогърите и инфлуенсърите станаха като телевизия, най-добри приятели и съветници в лайф предавания. Бюджетите за дигитална комуникация се увеличиха за сметка на външна реклама и традиционни медии.

Сега обаче е време за нещо ново и излизане навън в преносен и буквален смисъл

Как ангажираш аудитория си, кои са най-харесваните ти постове?

– Най-харесвани са игрите и рекламираните ми постове хаха извън шегата обаче са семейните, емоционалните, тези, които показват празници или решават проблем. Доста хора четата статиите ми за занимания и места с деца навън, затова и такъв тип снимки и видеа също много се харесват. Имам няколко за болници и зъболекари, които имат много запазвания.

Сега стартирам блога, дай ми няколко важни съвета какво да следвам?

Както всяко начало, така и при блога е пълно с ентусиазъм и енергия. По пътя обаче някои се изморяват, отегчават, решават, че ще сменят фокуса и ще правят друго.

Съветът ми е постоянство, търпение за резулати, автентично авторско и различно съдържание , дори и за по-малка аудитория да е, красиви и качествени снимки, редовно публикуване и денонощна комуникация в социалните мрежи около блога.

Лично аз имам и 8 групи, свързани с моя блог, в които не публикувам нищо от него, но изграждам общности. Посотянно надграждане на знания за сферата, техническата част и маркетирането му. Изграждане на бранд от ден 1.

Любов към блога като към човек и истинска работа е финалният ми съвет.