Вярвах, че има правилен начин за раждане и той ще е над всичко

Едва години по-късно след раждането осъзнах колко много натиск оказах върху себе си за начина, по който трябва да родя – естествено и без упойка. Все па кпо акушерка. Тази акушерка получава епидурални заболявания. Но толкова много си навивах на пръста това, че чак ми стана мания. Не трябваше да си оставям само един работещ вариант за раждане, защото не винаги става това, което искате..

30 минути само за мен на ден ме спасиха от депресия след ражданетo

Вярвах, че трябва да споделя плановете си за раждане с всички, които питат

Няма нищо по-очарователно от бременна жена – коремът ѝ, блясъкът в очите ѝ, както и изборът на име за бъдещото бебе и плановете ѝ за раждане. Все пак това са двете важни които питат хората? Но научих, че само защото хората искаха да знаят всичко това, не означава, че трябваше да го споделя наивно. Моето тяло, моето бебе, моето раждане. Мнения всякакви. Бъдете избирателни с кого споделяте информация.

Да говорите за предстоящите си планове за раждане, особено с хора, които знаете, че ще ви развалят настроението, ще ви съдят или ще се опитат да ви разубедят – избягвайте това.

Вярвах, че трябва учтиво да слушам историите и съветите на всички, които иската да ги споделят

Добронамерените и любящи хора, нашите близки, ще искат да ви дадат съвет и да споделят с вас своите истории за раждането. Те (обикновено) го правят, защото искат да ви помогнат, защитят и подготвят – и понякога така и става. Но често се случва обратното и ни плашат. Чувствайте се свободни да помолите хората да сдържат своите съвети и истории (освен ако наистина не искате да ги чуете). Опитайте да им кажете: „Толкова ценя, че искате да споделите това с мен, но в момента бих искала да сменя темата. Осъзнах, че слушането на истории за раждането ме изнервя, така че нека не зачеркваме темата, моля“.


Вярвах, че няма как да се разочаровам от раждането

“Здрава майка, здраво бебе, това е всичко, което има значение.” Чуваме тази фраза през цялото време в родилното. И макар това да са най-важните резултати при раждането, те не са единствените резултати. И е добре да се каже, ако сте разочаровани. Имате право да искате да изживеете раждането си по определен начин. Имате право да очаквате, че ще бъдете уважавани и слушани от докторите и сестрите. Че престоят в болницата ще е приятен. Имате право да се чувствате разочаровани от раждането си – да, дори ако бебето е здраво.

Вашето раждане има значение


Вярвах, че трябва да се контролирам по време на раждането

По време на бременността се настройвах, че докато раждам няма да съм от онези кисели мамчета, а напротив, ще запазя самообладание и ще изживея момента осъзнато. Повтарях си „Не губи контрол над себе си“, „Не крещи твърде силно“, „Не карай хората да се чувстват неудобно“. Съжалявам изцяло за това, че не спазих тези три молби, които си повтарях цели девет месеца. Раждането е дълбоко първичен процес (без значение как това бебе излиза от тялото ви) и тялото ви ще действа по начини, по които никога преди не е действало – не го спирайте. Искате ли да викате? Викайте. Имате ли внезапното желание да ръмжите като мечка? Бъдете мечка. Опитайте се да уважавате екипа, който помага, разбира се. Но не чувствайте дълг, че трябва да се контролирате заради удобството на другите. Вашето раждане, вашата зона на комфорт. Единствените хора, на които „дължите“ нещо, сте вие и вашето бебе.