26 щата са се обръщали към Върховния съд на САЩ с искането да бъде отменено конституционното право на аборт, което е в сила за цялата страна. Този закон, който е познат като “Роу срещу Уейд”, носи името на правен прецедент, поставен през 1973 г., който узаконява правото на аборт. Съдиите тогава решават, че той ще бъде наложен във всички щати.

Сега съдиите от същия Върховен съд решиха, че ще отменят това конституционно право и всеки щат ще може да определя законите си за аборта. Около 20 щата вероятно ще забранят аборта – дори в случай на бременност, вследствие на изнасилване. Мисури е първият такъв щат. Тринадесет щата, предимно южни и среднозападни, вече имат предвидени законодателни промени, с които да забранят абортите в случай, че Роу срещу Уейд бъде отменено. Други няколко щата имат почти пълни забрани или забрани след 6 седмици от бременността, когато много жени все още е възможно да не са научили, че са бременни.

Втори ден в САЩ продължават демонстрации срещу решението на Върховния съд за право на аборт на американските жени.


Хиляди хора се събраха пред Върховния съд във Вашингтон в събота, заобиколени от бариери и поставени под полицейска защита.

Докато клиниките в Мисури, Южна Дакота или Джорджия затваряха вратите си една след друга, демократичните щати, като Калифорния или Ню Йорк, се ангажираха да защитават достъпа до аборти на тяхна територия.

Президентът Джо Байдън каза в събота, че разбира „колко болезнено и опустошително е това решение за много американци“. В петък той призова американците да защитят правото на аборт по време на междинните избори през ноември.

Защитниците на правото на аборт също се опасяват, че Върховният съд с ясно консервативно мнозинство ще отмени други права като еднополовият брак или контрацепцията.