Испанското правителство се готви да приеме закон, предлагащ три дни менструален отпуск месечно за жените, страдащи от усложнения по време на своя месечен цикъл.

Реформата, за която се съобщава в испанските медии, цитирани от CNBC, е част от набор от предложения относно репродуктивното здраве.

Останалите мерки включват да се даде възможност на момичета на 16 и 17 години да направят аборт, без да се налага да получават разрешение от родителите си.

Освен това в законопроекта се предлага образователните институции да предоставят продукти за женска хигиена, когато е необходимо, а също и да се премахнат косвените данъци при продажбата на тези продукти.

Предложенията трябва да бъдат одобрени от испанското правителство следващата седмица и ако това се случи, Испания ще бъде първата западна нация, която предлага менструален отпуск.

Япония, Южна Корея и Замбия са сред малкото държави, които вече предлагат такава възможност.

Проучване сред близо 43 000 жени в Нидерландия, публикувано през 2019 г., установи, че 85% страдат от болезнени месечни цикли – състояние, известно и като дисменорея.

 

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Публикация, споделена от Avenue Katrin (@avenuekatrin)

Обсъждайки плановете за законодателството през март, държавният секретар на Испания по въпросите на равенството между половете Анджела Родригес каза пред испанския El Periodico, че когато проблемът с тежката менструална болка не може да бъде решен по медицински път, би било разумно да има временна нетрудоспособност.