Зъбният гранулом е много често срещан проблем, като над 90% от хората в даден момент от живота си са изпитвали лично това на гърба си. Най-често зад това усложнение стои нелекуван кариес, който, обаче, не винаги може да се види от стоматолога при рутинен стоматологичен преглед.

Не рядко зъбният гранулом става скрит под иначе здравия зъбен емайл, защото зъбът нагнива отвътре, което от своя страна не оставя никакви външни следи, за които зъболекарят да се “закачи” и да предположи за съществуващ проблем.

Преди да се появят симптомите за гранулом

Първоначално, зъбният гранулом е напълно безсимптомен. В този етап нищо не подсказва за неговото наличие, а зъболекарят често може да го потвърди или отхвърли единствено с помощта на рентгенова снимка.

Не се усеща никакъв дискомфорт, болка или дори каквото и да било дребно неудобство. Човекът се храни и приема течности съвсем нормално, без каквото и да е да нарушава нормалното му ежедневие.

Появата на симптомите

Когато симптомите се появят, болката може да е изключително остра и нетърпима, а в такова състояние пациентът често търси помощ по спешност. Действително, зъбната болка може да бъде ужасяваща, защото мястото е много богато кръвоснабдено, а и тук има множество нервни окончания.

Обикновено обострянето се провокира от дъвчене на твърда храна и натоварване на мястото с гранулома, както и от отслабена имунна система (подобно състояние може да се провокира от стрес, недоспиване, невъзможност за водене на здравословен начин на живот и други).

В какво се изразяват симптомите на зъбния гранулом

При обостряне на гранулома, пациентите стават изключително чувствителни към топло и студено. Особено неприятно е усещането за топло, което създава усещане за ужасна болка при непредприемане на мерки.

Изпитва се неприятна и силна болка при дъвчене на храна, а болезненото усещане се засилва при консумация на топли и студени напитки. Възможно е да има и подуване, а в някои случаи гнойното съдържание може дори да изтече от организма навън.

В случай на обострен гранулом човек все още има шанс да излекува зъба и да го спаси (вижте в дентална клиника Чурлинов & Чурлинов). В подобна ситуация е важно да се действа бързо и тогава зъбът може да бъде запазен и отново да ни служи.