Застраховките са задължителна част от документацията на всеки един шофьор, без значение от неговата възраст, опит зад волана или от управляваното превозно средство.

Целта им е да се покрият всякакъв тип щети по превозното средство или пък в случай, че някой от водачите е пострадал, а като цяло замисълът е много добър. Проблемът е, че не винаги нещата протичат така, както се очаква по протокол.

Защо понякога застрахователите се бавят

За съжаление, не са редки случаите, в които се случва пътно-транспортно произшествие, а застрахователната компания, която се очаква да покрие щетите, сякаш нарочно се бави.

Това не винаги е умишлено. Като се има предвид огромния брой пътни инциденти, които се случват всеки ден по пътищата а страната и като се има предвид това, че един служител трябва да обработи хиляди искове, забавянето е разбираемо.

В немалко случаи зад него не стои нищо друго, освен твърде много работа и невъзможност за един служител чисто технически да обработи толкова много заявки. Не рядко за подобни служители се налага да работят извънредно или да си вземат работа за вкъщи, тъй като задачите им са твърде много.

Понякога бавенето е умишлено

Лошата новина е, че понякога това забавяне е умишлено. Служителите на застрахователното дружество в някои по-необичайни ситуации се опитват да разберат кой е причинил събитието и търсят допълниителна правна помощ при ПТП.

Не рядко се търси и някакъв фактор, който може да е довел до злополуката, например някаква неизправност на автомобила, която би могла да свали отговорността от застрахователя.

Възможно е също така да се получи изчакване, тъй като застрахователят в някои случаи първо изчаква да получи покриване на щетите от отсрещната страна и чак след това да се разплати с вас.

Потърсете адвокат

Ако смятате, че вашият случай е някой от изброените или ако смятате, че правата ви са неправомерно нарушени от застрахователното дружество, експерти от Zastrahovan.eu ви съветват да не чакате, а да потърсите адвокат в областта на застрахователното право и с опит при дело срещу застрахователна компания.

Това може да се окаже най-правилното решение, което да ви помогне да получите обезщетенията си в коректните срокове и както си му е реда. Много често за застрахователите е напълно достатъчно да покажете, че сте се свързали с адвокат за да се стигне до по-бързо развитие на нещата.