Възходът и падението на Victoria’s Secret – от малък пощенски каталог до диктатор в модната индустрия, който днес е изправен пред колапс. Всички се питаме защо модният бранд вече няма такава слава и популярност и защо светът вече не харесва сексапилните 45-килограмови ангели в луксозни сутиени и бикини?

Документална поредица, посветена на легендарния бранд за женско бельо, ще проследи съществуването на бранда от неговото зараждане до сътресенията през последните години, които наложиха затварянето на редица от магазините му и отмяна на емблематичното шоу.

Ангелите на Victoria’s Secret бяха еталон за жена мечта, но през последните години бяха изоставени от собствената си публика. Продажбите на компанията вървят стремглаво надолу от 2015 г., а ниският рейтинг на “Шоуто на Victoria’s Secret” принуди марката да се откаже от култовото си ежегодно ревю.

Оказва се, че съвременните жени не се асоциират с “ангелите” с перфектни мерки и не желаят моделите от подиума да им създава критерии за красота и привлекателност. Новата тенденции е жените сами да чертаят рамките си за женственост и да прегърнат разнообразието от фигури, килограми, височина и черти на лицето.

Различни експерти от модния бранш заявиха, че Victoria’s Secret греши като се вкопчва в секс бомбите си, които две десетилетия движеха успеха на компанията. Сега най-популярната марка за бельо бива принуждавана да признае поражението си пред новите стандарти за красиво.

Ангелите са „родени“ през 1997 г. с успеха на реклама, в която участват Тайра Банкс, Хелена Кристенсен, Стефани Сиймор, Карен Мулдер и Даниела Пестова. Те са първите модели, които убеждават шефовете, че недостижимият идеал за красота ще им донесе пари, продавайки секси бельо и аксесоари.

В следващите години за Victoria’s Secret перфектното стана не само цел, а норма на женската красота с определени размери, килограми и черти на лицето.

Но с възхода на plus size моделите шоуто на 45-килограмовите ангели сякаш избледня и стана не толкова популярно, както преди това.

През 2015 г., подложени на натиска от модната индустрия, която започна ударно да произвежда размери над 2XL и да печели много от този факт, ангелската марка стартира линия бански костюми за plus size. Линията обаче приключи да се произвежда през 2016 г., време, в което компанията за бельо започва да губи пазарния си дял от по-големи марки, които обслужват и защитават купувачи с големи размери.

През 2018 г. бившият главен изпълнителен директор на Victoria’s Secret Ед Разек направи коментар по повод plus size моделите на бельо, който гласеше, че марката не е за жени с по-големи размери. Но уви, през 2021-а са решили отново да заложат на избрани Plus size модели бански.