Боклукът е бъдещето

Всички обичаме да говорим за замърсяването на околната среда. „Разхищаването“ на природните ресурси е един от основните проблеми, с които се сблъскваме сега. Когато човек губи времето и парите си, той губи собствените си шансове за оцеляване, но когато същият човек губи природни ресурси, той прави всички нас на тази планета губещи.

Според Даниел Силвърщайн в модната индустрия има близо 10-15% загуба на материал (плат), като над 13 милиона тона плат завършват на сметища само в Щатите.

Даниел е дизайнер, наричат го парцалосъбирача. „Предпочитам да мисля като Румпелщилцхен, превръщам слама в злато“.

Той е против дрехите да се „правят“ на други места, особено в страните от Третия свят, където трудовото законодателство не се спазва. Той иска дрехите му 100% да бъдат „произведени“ в Ню Йорк, давайки достойна работа на местните жители.

Палто, направено от промоционална палатка, в магазина Zero Waster Daniel Brooklyn.

Много от вас може да имат убежденията, че когато нещо е свързано с екология или нулеви отпадъци, то трябва да жертваме повечето си удоволствия, като липса на луксозен живот, на хубава кола, на хранене с бързи храни и да се откажем от кожени дрехи и аксесоари. В случая Даниел Силвърщайн показва точно обратното.

Той показа как модата все още може да бъде мода с нула отпадъци и органични тъкани и да е последен тренд. Той използва предимно местно произведени органични тъкани и губи само минимално количество плат, като същевременно добавя остатъци от предишни дрехи във всеки един негов тоалет.

Приказните дизайни на Даниел изглеждат толкова модерни, че популярният в Ню Йорк моден дизайнер на облекло и аксесоари Oak заяви в своя онлайн магазин, че Даниел Силвърстиен е синоним на лукс, мода напред и единствен по рода си.

Даниел пазарува от депото за отпадъци от текстил. На този етап дизайнерът прави предимно суитшърти, дънкови ядкета и блузи, сглобявайки парчетата на ръка и зашивайки ги едно към друго. Оказва се, че точно те са хит в Ню Йорк и заваляли хиляди поръчки.

„Не мога да облека света и може би светът няма нужда от това“, каза той. Може би стремежът да облече света е част от това, което създаде проблема, който той сега се опитва да реши на първо място.